Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Καλώς ήλθατε

  1. Λίγα λόγια για τον Ιδρυτή του Κληροδοτήματος
Ο Ευθύμιος Γάτος γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1858.
Ο πατέρας του, Βασίλειος, διατηρούσε στην πόλη αυτή δυο βυρσοδεψία. 
Ανήσυχο πνεύμα ο Ευθύμιος, έβλεπε ότι δεν μπορούσε να αναπτύξει σε μεγάλη κλίμακα βιοτεχνικές και εμπορικές δραστηριότητες στην Άμφισσα και το 1881 ήρθε στο Αίγιο, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα.
Ίδρυσε μαζί με τον αδελφό του Δημήτριο Γάτο τα βυρσοδεψία στον Αϊ-Νικολάκη στην Παραλία Αιγίου. Οι εργασίες του επεκτάθηκαν σε μεγάλο βαθμό και έξω από την Ελλάδα.
Για την άρτια εργασία του, το ήθος και την ειλικρίνειά του, επιβλήθηκε στην κοινωνία του Αιγίου, εκλέχτηκε και πρόεδρος της τότε κοινότητας το 1918.
Υπήρξε προσωπικός φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ο Ευθύμιος Γάτος πέθανε το 1936  και η κηδεία του ήταν μεγαλόπρεπη, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής και με συρροή αρκετού κόσμου.


   2.  Γάτειο Κληροδότημα


Με την από 10ης Φεβρουαρίου 1935 ιδιόγραφο διαθήκη του, ο Ευθύμιος Γάτος ίδρυσε κληροδότημα που πήρε το όνομά του «Γάτειο κληροδότημα», αφήνοντας τα ακίνητα αυτά, σπίτι και μαγαζιά, στο Δήμο Αιγίου και τα εισοδήματά τους με το σκοπό να χρησιμεύσουν: «… προς προίκισιν πτοχόν κε ινάρετον κόρον εξ εγίου καταγομένων…»
Όρισε Αδελφάτο του Ιδρύματος, αποτελούμενο από το Μητροπολίτη, το διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας, το δήμαρχο Αιγίου και τον ανηψιό του, Νικόλαο Δημητρίου Γάτο.

Το κτιριακό συγκρότημα, "το Γάτειο" που αποτελείται από τη διώροφη κατοικία του Ευθυμίου Γάτου και στη συνέχεια από διάφορα μαγαζιά, το έχτισε ο ευεργέτης αυτός του Αιγίου το 1916 στο οικόπεδο απέναντι από την κεντρική πλατεία Αγίας Λαύρας (τότε Ναυπλίου), στην συμβολή των σημερινών οδών Κλεομένους Οικονόμου και Ευθυμίου Γάτου.


 3. Η πατρική οικία του Ευθυμίου Γάτου το στολίδι της αγοράς του Αιγίου
Το διώροφο σπίτι όπου και διέμενε ο Ευθύμιος Γάτος, αποτελεί κόσμημα για την πόλη του Αιγίου και είναι το μοναδικό ιδιωτικό κτήριο του Αιγίου το οποίο επιβεβαιωμένα χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ .

 Τα σχέδια του κτιρίου δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί. Για την οικοδόμησή του εργάστηκαν Αιγιώτες τεχνίτες, γνωστοί καλλιτέχνες στη δουλειά τους την εποχή εκείνη.
 Το κτίσμα ανήκει στην μπαρόκ φάση του νεοκλασσικισμού, όπως διαπιστώνεται και στα εσωτερικά γυψώματα στις οροφές του. Οι εξωτερικές του επιφάνειες φέρουν στοιχεία απ’ την αρχαϊκότητα και κλασικότητα του ρυθμού της προγενέστερης φάσης της εποχής κατά την οποία χτίστηκε το κτήριο αυτό. 

Ο αρχιτέκτονας αυτός, χάρη στον τρόπο που διαμόρφωνε την αισθητική των κτηρίων του, είχε τη δυνατότητα να συνδυάζει την αρχαϊκότητα και τη δωρικότητα με το λυρισμό και την περίπλοκη ευαισθησία. 
 
Στο αρχοντικό αυτό, ο Τσίλλερ παντρεύει την εξωτερική αυστηρότητα του κτηρίου με την εσωτερική λυρικότητα στα πολύπλοκα γυψώματα που βρίσκονται στα ταβάνια.


 Εξωτερικά υπάρχουν δυο ιδιοτυπίες. Η σειρά του στηθαίου με τα απλά κολωνάκια τα οποία διατρέχουν τις τέσσερις πλευρές της οροφής είναι πράγμα ξεχωριστό και μη επαναλαμβανόμενο στ’ άλλα σπίτια του Αιγίου της εποχής. Το μπαλκόνι του επίσης ξεχωρίζει, γιατί απαρτίζεται από τρεις ενότητες στην πρόσοψή του, οι οποίες δε δένονται με τα μαρμάρινα κολωνάκια.

Οι εσωτερικές διακοσμήσεις του κτηρίου είναι μπαρόκ, εποχής Λουδοβίκων 14ου και 16ου. Τα διακοσμητικά αυτά μοτίβα εμπνέονται από αντίστοιχα της μπαρόκ φάσης της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Τα μοτίβα αυτά αντιστοιχούν στην αισθητική της τελευταίας φάσης του νεοκλασικού ρυθμού, από το 1900 και εντεύθεν.

Τα απαιτούμενα υλικά για τη διακόσμηση του εσωτερικού του κτηρίου αγοράστηκαν από τα μεγαλύτερα εργοστάσια, καλλιτεχνικά εργαστήρια και ειδικά καταστήματα της εποχής στην Πάτρα και την Αθήνα και από το κατάστημα τοιχογραφημάτων του Βασιλείου Λ. Βενετσάνου.

Μετά το θάνατο του Ευθυμίου Γάτου, το ανώγειο του σπιτιού του λειτούργησε ως ξενοδοχείο ύπνου με την ονομασία «ΣΠΛΕΝΤΙΤ». Ήταν το πιο σύγχρονο της εποχής του.
Στο ισόγειο βρισκόταν παλαιότερα το μπακάλικο του συγγενή του Ευθ. Γάτου., Σπύρου Γάτου.

Σήμερα στο ισόγειο στεγάζονται τα ΕΛ.ΤΑ και ένα παραδοσιακό καφέ και στο ανώγειο υπηρεσίες του Δήμου Αιγιαλείας.     

πηγή : www.filodimos.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου